Psikoteknik belgesi Süresi Doldu Ne Yapmalıyım?

Psikoteknik belgesi Süresi

Psikoteknik belgesi Süresi

Sürücülerin bedenen ve psikoteknik bakımdan sağlıklı olduklarını göstermiş olan bu rapor 5 senede bir alınması gerekir. Bunun nedeni uzun yolculukların ve yılların sizi yıpratmış olma ihtimalidir.  Uzun süre yapılan işlerde artan stres nedeniyle hastalıkların da artışı öngörülerek bu belgenin 5 yılda bir yenilenmesi talep edilir. Psikoteknik belgesi süresi doldu ne yapmalıyım? Düşüncesinde iseniz bir an önce süresi dolan belgenizi yenilemeniz gereklidir.

Psikoteknik belgesi süresi doldu ne yapmalıyım? Psikoteknik raporu trafikte uzun yol araçlarının devamlılığı açısından önem taşır. Trafik akışında herhangi bir faciaya yol açmamak için yukarıdaki şartların sağlanması şoförlerinin bu belgeyi almaları gerekmektedir. Sürücüler 5 senede bir sağlık kontrolünden geçer. Eğer sağlığınız yerinde değilse herhangi bir bedensel ve ruhsal bir rahatsızlığınız oluştuysa trafiğe çıkmadan önce bir belge alınız ya da rahatsızlığınız geçene kadar trafiğe çıkmamanız gerekir. Sağlığınızın işinizden daha önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Psikoteknik Belgesi Nasıl Alınır?

Psikoteknik belgesi süresi doldu ne yapmalıyım? Ticaret taşıt kullanmış olan şoförlerin almak zorunda oldukları bir belgedir. Bu nedenle bu belgenin süresi biter bitmez yenilemek gerekir. Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kuruluşlar tarafından verilmiş olan bu belge için gerekli şartları ve başvuru işlemleri yapmak gerekir. Psikoteknik Nasıl Alınır yazısını inceleyebilirsiniz.

Psikoteknik Belgesi Nedir?

Psikoteknik Belgesi Nedir?

Psikoteknik Belgesi Nedir?

Psikoteknik belgesi süresi doldu ne yapmalıyım? Burada yapılması gerekli olan belgenin tekrardan yenilenmesini gerektiğini gösterir. Psikoteknik belgesi bireylerin psikolojik ve fiziksel durumlarının sürücü olmaya elverişli olup ya da olmadığını gösteren belgedir. 1 saatlik psikolog gözetimi ve simülatör eşliğinde yapılan değerlendirmeler sonucunda verilir. Alınan bu belge şoför adayının söz konusu işe uygun olup olmadığını gösterir. Halk arasında psikoteknik raporu ve psikoteknik değerlendirilmesi olarak da bilinen bir belgedir.

Psikoteknik Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?

Psikoteknik belgesi yetkili kuruluş tarafından bir saatlik süre içinde yapılmış olan bir takım değerlendirmeler sonunda başarılı olan adaylara verilir. Bu değerlendirme psikologlar tarafından yapılır ve testlerdeki simülatörler kullanır. 1 saatlik değerlendirme süresi boyunca kişinin bedenen ve psikolojik olarak sürücülüğüne uygun olup olmadığı ölçülmek istenir. Psikoteknik değerlendirilmesi aşağıdaki testler aracılığı ile yapılır. Ayrıca psikoteknik belgesi süresi doldu ne yapmalıyım? Gibi bir durumunuz bulunuyorsa psikoteknik belgesini almış olduğunuz yerden yenileme işlemini talep edebilirsiniz. Psikoteknik testlerinde yer alan değerlendirmeler;

  • Dikkat düzeyi
  • Görüş açısı testi
  • Hız testi ve tepki kalitesi
  • Koordinasyon testi
  • Görsel devamlılık testi
  • Muhakeme testi matris testi
  • Hız ve mesafe algılaması tahmin testi uygulanır.

Not:  Alkolden Ehliyete El Konulması durumunda bu belge nasıl alınır bakınız: https://www.psikoteknikraporu.com/psikoteknik_alkollu_surucu.php

Psikoteknik Belgesi İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Psikoteknik belgesi için gerekli olan belgelerin arasında nüfus cüzdanı fotokopisi, ehliyet fotokopisi, iki tane fotoğraf, arka yüzüne isim soy isim ve T.C kimlik numarası yazılması gereklidir. Psikoteknik belgesi almak için gerekli olan şartlar ise mesleki yeterlilik belgesi sahip olması taşıtın niteliğine göre sürücü belgesi ehliyet sahibi olması gerekir. Ayrıca 63 yaşından gün almamış olması büyük otobüs kullanacak kişiler için 26 yaşından gün almış olmaları gereklidir. Şoförlük mesleği için psikoteknik ve beden açısından sağlıklı olduklarını göstermiş olan sağlık raporu yetkili bir sağlık kuruluşundan almak talep edilir. Uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyet bağlayıcı ceza almaması şarttır.  Tehlike içerikli madde taşıyanını taşıtlar için ilgili mevzuatın öngördüğü eğitim sürecini tamamlamış olduğunu gösteren belgeye sahip olmak gereklidir.

Psikoteknik Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Psikoteknik belgesi geçerlilik süresi doldu ne yapmalıyım? Sorusunun yanıtı 5 yıl içinde dolmuş olan belgenin geçerlilik süresini uzatmak için tekrardan başvurup yeniden psikoteknik belgesi almak istenirse aynı işlemlerin yapıldıktan sonra alınması gerekir. Başarılı olduğunuz takdirde verilecek olan psikoteknik belgesi net olarak 5 yıl geçerlidir her 5 yılsonunda Psikoteknik belgesi geçerliliğini kaybeder ve tekrar psikoteknik belgesi almak istenirse aynı İşlemlerin yapılması gereklidir.

Psikoteknik Belgesi Ücreti Ne Kadardır?

Psikoteknik belgesi ücreti hakkında kesin bilgi vermek doğru değildir.  Başvuru yaptığınızda psikoteknik belgesi harcı belirtilen fiyatı olarak ödemesi yapıldıktan sonra ve gerekli işlemleri tamamlandıktan sonra belgeyi alabilirsiniz. Psikoteknik belgesi ücreti her yıl Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenir ve merkezlere bildirilir. Belirlenmiş olan bu ücret taban fiyatı gösterir tavan fiyatı ise Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu taban fiyatı %30’dan fazla geçmeyecek şekilde merkezden merkeze farklılık gösterebilir.

Yorum Bırakınız